تعریف اسکیزوفرنی:
اسکیزوفرنی اختلالی است که مشخصه اصلی آن اشفتگی در تفکر، رفتار و هیجان است. تفکر مختل که در آن افکار و اندیشه ها ارتباط منطقی با هم ندارند. ادراک و توجه ناقص، نبود ابرازگری هیجانی، ابرازهای نامناسب، رفتارهای اشفته، باورهای عجیب و غریب وتوهم ها از دیگر نشانه ها هستند.
شیوع:
شیوع اسکیزوفرنی در طول عمر حدود یک در صد است و در مردان و زنان برابر است. اما شروع آن در مردها زودتر از زنان است. اوج شروع بیماری در مردها 15 تا 25 سالگی و در زنان 25 تا 35 سالگی می باشد. شروع اسکیزوفرنی قبل از 10 سالگی و پس از 60 سالگی بسیار نادر است.
علائم:
-
هذیان
-
توهم
-
بی تفاوتی یا بی ارادگی
-
ناتوانی گویایی(فقر گفتار، فقر محتوای گفتار)
-
نبود احساس لذت
-
افت عاطفی
-
بی تفاوتی اجتماعی
-
رفتار آشفته یا کاتاتونیایی
-
گفتار اشفته
-
اختلال در عملکرد اجتماعی، شغلی و روابط بین فردی
انواع اسکیزوفرنی:
-
اسکیزوفرنی آشفته: این نوع اسکیزوفرنی با گفتاری مشخص می شود که آشفته است و دنبال کردن و فهمیدن آن برای شنونده دشوار است. بیمار ممکن است گسیخته و نامفهوم صحبت کند، واژه هایی با تلفظ مشابه را سرهم کند، حتی واژه های جدید بسازد که معمولا با مسخره بازی و خنده همراه است. بیمار ممکن است دچار افت عاطفی باشد، تغییرات مداوم هیجانی را تجربه کند و دچار حالتهای توجیه ناپذیر خنده و گریه شود.
-
اسکیزوفرنی کاتاتونیایی: آشکارترین علامت آن همان علائم کاتاتونیایی است. بیمار نوعا بین بی حرکتی کاتاتونیایی و تهییج شدید تغییر حالت می دهد. به این معنا که بیمار ممکن است با ترتیب های عجیب و غریب و گاه پیچیده ای از حرکات انگشت، دست و بازو که اغلب هدفمند به نظر می رسد، پی در پی ایما و اشاره کند. در بی حرکتی کاتاتونیایی، بیمار حالتهای بدنی غیرعادی به خود میگیرد و تا مدت طولانی وضعیت را به همان شکل حفظ می کند.
-
اسکیزوفرنی پارانوییدی: وجود هذیانهای بارز کلید تشخیص این نوع اسکیزوفرنی است. هذیانهای گزند و اسیب شایع ترین هذیانها هستند. اما هذیانهای بزرگ منشی نیز ممکن است دیده شود یعنی بیمار احساس اغراق امیزی درباره اهمیت، قدرت،دانش یا هویت خود دارد.
-
اسکیزوفرنی نامتمایز: بیمار واجد تمام ملاکهای اسکیزوفرنی نیست اما برخی از نشانه های ان را از خود بروز می دهد.
علل اسکیزوفرنی:
-
انتقال دهنده های عصبی: یکی از عوامل می تواند بالا بودن فعالیت انتقال دهنده عصبی دوپامین باشد. از دیگر عوامل می توان به مواردی از این قبیل اشاره کرد: بالا بودن تعداد و حساسیت گیرنده های دوپامین در مسیر مزولیمبیک، پایین بودن فعالیت نورونهای دوپامین در قشر جلو پیشانی، وجود گلوتامات در مایع مغزی نخاعی، اختلال در انتقال گابا در قشر جلو پیشانی و …..
-
ساختار و کارکرد مغز: بطن های برگ که دال بر از بین رفتن سلولهای مغزی است با عملکرد ضعیف بیمار در ازمونهای عصب روانشناختی، سازگاری ضعیف قبل از شروع اختلال و پاسخدهی ضعیف به درمان دارویی همبستگی دارد.همچنین کاهش ماده خاکستری مغز در هر دو ناحیه گیجگاهی و پیشانی از دیگر علل است.
-
عوامل ژنتیک: طیف وسیعی از مطالعات ژنتیک حاکی از وجود یک جزئ ژنتیک قوی در توارث اسکیوفرنی است. دو قلوهای یک تخمکی بالاترین عیار ابتلا توام را دارند.
-
عوامل روانی اجتماعی: عواملی مانند اختلال در سازمان ایگو که بر تعبیر واقعیت و کنترل سائق های درونی تاثیر می گذارد. فشار روانی، جایگاه اجتماعی اقتصادی، عوامل مربوط به خانواده اختلال در روابط بین فردی و ….
کودکانی که پیامهای متضاد درباره رفتار، نگرش و احساساتشان از جانب پدر و مادر دریافت می کنند برای فرار از موقعیت گیج کننده و لاینحل وابستگی مضاعف به حالت سایکوتیک عقب نشینی می کند.
درمانها:
-
بستري كردن: هدف اصلي از بستري كردن شامل رسيدن به اهداف تشخيصي، درمان دارويي، ايجاد امنيت بيماران به دليل افكار خودكشي يا آدمكشي و يا رفتارهايي كه به وضوح نابسامان يا نامتناسب هستنداز طريق بستري كردن است كه ميتوان ارتباط مناسبي بين بيمار و نظامهاي حمايت اجتماعي برقرار نمود.
-
دارودرمانی: مصرف داروهای ضدروان پریشی که به انها نورولپتیک هم می گویند معمولا برای این اختلالات تجویز می شوند.
-
اموزش مهارت های اجتماعی: هدف اموختن نحوه موفقیت امیزبا موقعیت های بین فردی گوناگون به اشخاص دچار اسکیزوفرنی است. مانند بحث و گفتگو با روان پزشکشان درباره داروهای خود، سفارش دادن غذا در رستوران، پر کردن تقاضانامه، نه گفتن به فروشندگان مواد و دارو در خیابان ها، و….
-
خانواده درمانی: اموزش اعضای خانواده درباره اسکیزوفرنی به ویژه در خصوص عوامل ژنتیکی، عصبی ای زیستی که فرد را مستعد این بیماری می کند و مشکلات، نشانه ها ، علائم، داروها و عوارض جانبی انها
-
درمانهای شناختی رفتاری:برخی بیماران را می توان تشویق کرد تا باورهای هذیانی شان امتحان کنند و از طریق بحث های دسته جمعی کمک می شود تا معنایی غیر روانپریشانه برای نشانه های پارانویایی قائل شوند و بدین وسیله ماهیت افراطی و نفرت انگیز ان را کاهش دهند.
پیشنهاد به اطرافیان:
-
پرهیز از سرزنش: اعضای خانواده خودشان و بیمارشان را بخاطر بیماری و مشکلات مربوط به ان سرزنش نکنند.
-
بهبود مهارتهای ارتباطی و حل مسئله در خانواده به کمک درمانگر
-
کسب اطلاعات درباره بیماری، عود ان، داروها و عوارض جانبی شان
-
شرکت در جلسات خانواده درمانی